Wat zie jij?

7 maart 2019

Het was (weer) zo’n heerlijke ochtend om te wandelen. Samen met de hond trok ik er even lekker op uit. Ik genoot van de frisse ochtendlucht en de rustige opstartgeluiden van de dag. Uit alles viel op te maken dat dit een heerlijke dag zou gaan worden.

En terwijl ik wandelde kwam de zon tevoorschijn achter de bomen. Hij was zo mooi, zo helder en zo oranje. Ik stond even stil en genoot van het zicht. Ik vond het zo mooi dat ik toch maar weer een foto besloot te maken. Toen ik echter de foto bekeek was de oranje zon op mijn scherm nergens te bekennen. He? Ik keek nog een keer naar de zon. Ja, die was nog steeds aan het gloeien. Weer keek ik naar mijn scherm; wel een zon, maar geen oranje. Dan maar een nieuwe foto maken. Ook deze werkte niet. Ik hield uiteindelijk de telefoon omhoog en nam zo 2 beelden van de zon, naast elkaar, in me op; 1 live beeld van de zon en 1 via de lens van mijn telefoon. Ik zag echt 2 totaal verschillende beelden. De telefoon wilde niet zien wat ik zag. Ik besloot verder te genieten van de live, oranje zon en liet het beeld van de foto los.

Dit voorval deed mij denken aan ouders en kinderen en opvoeden. Hoe vaak komt het niet voor dat kinderen veel verdriet hebben en dat ouders niet snappen waarom hun zoon of dochter zo verdrietig is? Hoe vaak zeggen we niet: het valt wel mee, zo erg is het niet? Hoe vaak gebeurt het niet dat kinderen andere dingen ervaren dan wij vaak zien? We zien blijkbaar een ander beeld van de realiteit dan onze kinderen. Dat heeft alles te maken met het perspectief van waaruit we kijken; de gekleurde bril die we opzetten. Door onze ervaringen, kennis en gedachten over dingen zien we de dingen vaak zoals wij denken over die dingen. Wij weten (vinden?) dat er belangrijkere dingen op de wereld zijn, dan het ijsje dat op de grond is gevallen. Wij hebben ervaren dat tijd onze pijn kan verzachten. Maar kinderen hebben nog een gehele nieuwe kijk op de dingen. Hun ervaringen en gedachten zijn nog niet gekleurd.

Kinderen, en ook andere volwassenen, hebben dus een andere bril op dan jij. Wellicht goed om je dit realiseren. Wellicht goed om de volgende keer eerst de vraag te stellen: Wat zie jij?

Ik kies er in dit geval voor om een mooie, gloeiende, oranje bal te zien.