Vertrouwen

1 mei 2018

De natuur is in volle ontwikkeling. Bomen krijgen bloesem en worden weer groen, bloemen komen tot bloei en planten worden weer een stukje groter. Mei is de maand van volle bloei en groei. Soms denk ik dat als ik zou blijven kijken naar dat blaadje dat ik het wel moet zien groeien, zo hard gaat het nu. Het wordt nu heel snel groen overal.

Toch zie je ook de verschillen in planten en bomen. Iedere plant bepaalt zelf het moment dat hij wil gaan groeien en heeft een eigen ontwikkeling en tempo. De een heeft meer zonlicht, water, voeding en warmte nodig dan de ander. En pas als de plant de juiste omgeving heeft, zal hij gaan groeien en bloeien. En als de omgeving even minder gunstig is, zie je vaak ook de groei van de planten even stilliggen of minder hard gaan.

Zo geldt het ook voor onze kinderen. Ieder kind heeft een eigen tempo in zich en ieder kind laat iets anders zien waar hij of zij goed in is. Het kind heeft daarvoor, net als de plant, een veilige omgeving nodig. En dat is waar wij ouders voor zijn. Wij moeten zorgen voor zonlicht, water, warmte en aanmoediging zodat het kind zichzelf kan ontwikkelen. En net als bij de natuur kost het creëren van de gunstige omgeving op sommige momenten meer moeite en aandacht dan op andere momenten. De kracht zit hem in herhaling, volhouden en vertrouwen hebben. Een kind wil zich namelijk ontwikkelen. Dat zit nu eenmaal in de mens. We willen van nature groeien en ontwikkelen.

Dus heb vertrouwen in je kind. Dan krijgt je kind ook het vertrouwen in zichzelf.