Loslaten

2 oktober 2018

Net als iedereen heb ik het ook wel eens druk. Zo druk dat sport, ontspanning of andere mindfulness-achtige activiteiten erbij inschieten. Zo lang het drukke leven energie oplevert en ik de duur ervan kan overzien, laat ik het soms zo. Loslaten van wat zou moeten; en accepteren van wat is. Ook dat is mindful leven.

Eigenlijk is het natuurlijk juist zo dat als je het druk hebt, dat je dan juist tijd zou moeten nemen voor mindfulness. Als de drukte me dan ook energie begint te kosten, maak ik tijd vrij voor mindfulness. Vaak gaat het dan moeizaam waardoor ik dan dankbaar gebruik maak van een mindfulness-app. De stem van de app begeleidt me dan naar mindfulness toe en geeft me opdrachten te doen. Op die manier is het makkelijker om mijn gedachten even een rustpauze te geven; om even mindful bezig te zijn. De stem van de app trekt je namelijk weg bij de drukte van de dag; weg bij je gedachten. De stem houdt me wakker en alert en wijst me op de rust die in mij zit.

Afgelopen week was voor mij weer zo’n moment om de app te gebruiken. Nadat ik alle mogelijke afleidingen (incl. de speelsheid van de hond) heb geminimaliseerd, ga ik er eens goed voor zitten. Ik ben gefocust en zet de app aan. Ik luister naar de stem. Ik focus op de ‘opdrachten’ die worden gegeven. Luister naar de geluiden om je heen. Ja, dat lukt. Voel hoe je zit. Ja, dat lukt ook. Focus op je ademhaling. Ja, prima. Houd je focus bij je ademhaling; tel je ademhalingen. Ja… maar dan springen mijn gedachten overal heen; overal behalve naar de ademhaling. En ik lijk het zelfs even niet door te hebben. Totdat… de stem in de app zegt dat je even alles mag loslaten; je gedachten mogen even doen wat ze willen. Laat ze lekker vrij. En op dát moment lukt het me dan om mijn focus op de ademhaling te leggen…

Hebben jullie dat ook wel eens dat juist het loslaten ervoor zorgt dat je kunt focussen?

Write a comment