Feestmaand

13 december 2018

De maand december is aangebroken. Een maand die niet voor iedereen altijd zo soepel of feestelijk verloopt als vaak in films en series wordt getoond. Vaak is het rennen van de ene activiteit naar de andere; met natuurlijk cadeautjes en baksels op je armen.Dat is in ieder geval wat ik tegenwoordig vaak om me heen hoor: drukke maand, te veel prikkels en spanning voor de kinderen en te veel sociale verplichtingen. We klagen heel wat af. Wat zijn we straks toch blij dat deze maand voorbij is.

En hoewel het zeker fijn is dat we tegenwoordig geen schone schijn meer hoeven op te houden wat betreft deze maand en het ouderschap, begin ik me ook te ergeren aan het, naar mijn idee, doorschieten naar de andere kant. Natuurlijk zijn er mensen die een goede reden hebben om te klagen, maar ik bedoel de andere groep mensen. De groep die eigenlijk niets te klagen heeft en alleen maar moppert en negatief praat over alles wat van je verwacht zou worden. Maar zijn dat niet eigenlijk de verwachtingen die je jezelf oplegt? Zijn je eigen standaarden te hoog voor deze maand?

Hoe fijn zou het zijn als je weer wat rust en ruimte zou voelen in je hoofd en in je lijf? Als je wat meer zou kunnen genieten van deze maand? December ervaren zoals het ooit bedoeld was? Ik geniet van deze maand; van de gezelligheid, de warmte, de lichtjes, van mijn gezin, van de wandelingen en alle andere activiteiten. En dat is heerlijk ontspannen. Daarom hieronder een paar tips van mij om te kunnen genieten en te ontspannen tegelijk:

• Stop met klagen; alles wat je aandacht geeft, groeit; ook het drukke gevoel in je hoofd.
• Versier je huis op jouw manier (of niet): als het voor jou te druk versierd is in je huis, is het ook moeilijker voor jou om tot rust te komen. Als de versiering gezelligheid oproept bij je, prima. Voel wat bij jou past.
• Plan een paar leuke activiteiten in; zeg nee tegen de rest. Zo houd je energie over om van die paar activiteiten die je wel plant, extra te genieten.
• Geniet de andere dagen van je eigen omgeving; lekker thuis.
• Maak een paar keer een korte wandeling: 15 minuten kan al lekker zijn. Naast alle gezondheidsvoordelen, ja ik ben wandelcoach ?, kun je zo ook nog eens genieten van alle versieringen bij andere mensen. Dubbel genieten.
• En nodig eens een keer, spontaan – zonder te plannen, wat geliefden uit om samen te genieten van het niksen; zonder agenda, zonder verplichtingen en zonder cadeaus. Gewoon lekker kletsen en in contact zijn met elkaar. Verbondenheid voelen met een ander, doet een mens goed!

Heb jij nog meer tips? Ik lees ze graag.

Fijne feestdagen!