Zijn waar je bent

8 augustus 2019

Vakantietijd; waar kies jij voor? Op vakantie gaan of thuis blijven? Wat geeft jou energie? Wij kozen voor een wandelvakantie in Oostenrijk in juni. Het wandelen, de rust in de natuur en de uitzichten op bergen en weiden geeft ons ontspanning en energie. We wandelden over weidevelden, beekjes, bergtoppen, sneeuw en rotsen en tussen de paarden, koeien en hutten. En na iedere inspanning volgde daarna een heerlijke ontspanning in de diverse hotels waar we verbleven; soms zelfs met zwembad en sauna.

De voorspellingen waren vooraf (7 dagen voor vertrek) niet zo best; regen en onweer in het vooruitzicht. Maar hoe dichter bij de vakantie kwam, hoe minder regen en meer zon er werd voorspeld. En we zijn echte geluksvogels want uiteindelijk hebben we maar 5 minuten regen gehad tijdens onze wandelingen! Ook de zon kwam steeds meer tevoorschijn en de laatste dag hebben we met circa 30 graden gewandeld en geklommen. Wie had dat gedacht vooraf? De Mind-Walk-gedachte ten top: we hebben altijd geluk met het weer 😊.

De wandelingen hebben ons een mooi stukje Oostenrijk laten zien. De eerste dag was het nog bewolkt, maar we genoten van de bergen en het uitzicht om ons heen. Toen op dag 2 de wolken langzaam optrokken en we nog verder en vooral nog hoger konden kijken, stond daar ineens voor ons: de Hochkönig. Wat een top! Een echte Hochkönig! En iedere keer als de Hochkönig uit beeld verdween, omdat we ervan wegliepen of een andere berg of helling het uitzicht versierden, kwamen we altijd plotseling weer een ‘hoekje’ om waarna we weer opnieuw uitzicht kregen op deze bergtop. En iedere keer zagen we weer een ander beeld van de berg. En iedere keer verraste zij ons.

Wandelen in de bergen gebeurt natuurlijk niet zonder inspanning. Omhoog lopen kost energie. Je moet je kracht inzetten om de ene voet voor de andere te zetten. En je moet geconcentreerd blijven om misstappen te voorkomen. Maar wat van extra groot belang is, is om pauzes te nemen. Een pauze nemen om nieuwe energie op te doen en om te zien of je nog de goede route bewandelt; maar zeker ook om te kijken naar hoe ver je al bent gekomen. Een gevoel van trots mag binnenkomen, terwijl je het uitzicht in je opneemt. En dan vooral genieten van waar je bent – op dat moment, op die plaats.

Het is net als het leven. Het leven kost ook inspanning en moeite; voor de een soms meer dan voor de ander. Niets komt vanzelf. Maar met positieve inzet, hard werken en vertrouwen, kom je heel ver. En vergeet dan niet om pauzes te nemen; om nieuwe energie op te doen, om te zien waar je al bent gekomen en om te kijken of je nog de goede kant op loopt. En vooral om even te zijn, waar je bent.

Geniet lekker verder van de zomer!